2010. szeptember 1., szerda

közeleg az első "könyves nap"

Szeptember 8. az Írásbeliség Világnapja.



Úgy tűnik, a társadalom minden rétegére kiterjedő írástudás még mindig csupán csalóka ábránd: az UNESCO adatai szerint a világon ma is 776 millió felnőtt analfabéta, vagyis öt emberből egy nem tud írni-olvasni. További 75 millió azoknak a gyerekeknek a száma, akik egyáltalán nem járnak iskolába, és ennél sokkal több gyermek vesz részt rendszertelenül az oktatásban vagy szakítja meg tanulmányait idő előtt.

Ezért rendezi meg az UNESCO évről évre 1976-tól az „Írástudás Nemzetközi Világnapját”, amelynek keretében a szervezet rendezvényekkel és díjkiosztóval igyekszik felhívni a figyelmet az analfabetizmus felszámolásának fontosságára.

„Sosem felejtem el, amit egy mozambiki nő mondott nekem egyszer: ha nem tudsz írni és olvasni, mindig félned kell. Ez igaz: hogyan találsz el a kórházhoz, ha beteg vagy? Hogyan olvasod el a gyógyszer tájékoztatóját?” – idézte fel emlékeit a díjátadó alkalmából Lalage Brown professzorasszony, aki 82 évéből harmincat szentelt arra, hogy nigériai és zambiai felnőtteket tanítson betűvetésre.

Az analfabetizmus és a szegénység szoros kapcsolatban áll egymással. Mindazon nőknek és férfiaknak, akik nem tudnak írni és olvasni, e készségek elsajátítása a lehetőségek teljesen új horizontját nyitja meg, hozzájárul az életszínvonaluk növekedéséhez, a társadalmi változásokhoz és a szegénység felszámolásához.



A világnap alkalmából az iskolai könyvtár az első emeleti üveges tárolóban- az igazgatóhelyettesi iroda mellett - kiállítja az iskola legrégibb és legértékesebb könyvtári köteteit, és a könyvtárban az új könyvekből nyílik kiállítás, melyre szeretettel meghívok minden érdeklődő osztályt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése