2010. április 13., kedd

Ráérezni a vers ízére

A Csata Utcai Általános Iskola történetében először rendeztünk a Költészet Napján versmondó maratont.

„Egész nap szóljon a vers” felhívással hirdettük meg a gyerekeknek a programot, amelyre mindenki a legkedvesebb versét hozta magával az iskolai könyvtárba, ahol felolvashatta, vagy kívülről is elmondhatta.

A legtöbben a népköltészet alkotásait idézték fel, őket követte a népszerűségi listán Arany, Petőfi és Weöres Sándor.

A kortárs költők közül Kovács András Ferenc, Varró Dániel, Lackfi János versei bizonyultak a legismertebbeknek, de a régmúlt idők költészetét is felidézték Bornemissza Péter és Mikes Kelemen soraival.

Egy –egy osztályra 20 perc jutott. Akik nem tudták kitölteni a hozott verseikkel az időt, azok részére az asztalokon elhelyezett könyvtári kötetekből lehetett válogatni újabbakat. És itt jött a könyvtáros jutalma, mikor az elmenőben lévő diák odaszólt:„Edit néni, azt a verses könyvet holnap szeretném kikölcsönözni” Nos, ők, akik így jártak, rákaptak a vers ízére.

Aki a legszebben olvasott, vagy szavalt, aki a legtöbb verset mondta el, vagy a legtöbb költőt idézte meg ugyanúgy bekerült a frissen megnyitott „Csatás Rekordok Könyvébe”, mint maga az egész esemény. Ezt a könyvet 2010-ben ezzel a rendezvénnyel nyitottuk meg hagyományteremtő céllal azt remélve, hogy egyre több hasonló csúcsteljesítményt jegyezhetünk majd fel lapjaira.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése