2012. április 10., kedd

Olvasóvá nevelés - Mit tehet a család?

Akik rendszeresen követik a bejegyzéseket bizonyára olvastak a "Könyvkirály" versenyről, a Jonatán Könyvmoly klubról és több más olvasást népszerűsítő törekvésünkről.
Ma találtam egy jó kis cikket arról, hogy milyen trükköket alkalmazhat a család, így együtt az iskolával bizonyára mindannyiunk törekvése hatékonyabbá válhat.
Íme:
Neveljünk olvasó gyereket!


Manapság egyre gyakrabban hallani, hogy a mai gyerekek nem szívesen olvasnak, sőt, sokszor problémáik vannak az olvasással, és főleg az olvasott szöveg megértésével. Persze, ez valahol érthető is, hiszen a technika fejlődésével számtalan olyan egyéb szórakozási és információ-szerzési lehetőségük van, ami még nekünk, a szüleiknek sem állt rendelkezésükre. Mi pedig jobban örülnénk neki, ha a gyerek a tévé vagy az Xbox távkapcsolója, vagy a számítógép egere helyett egy könyvért nyújtaná a kezét.

De milyen praktikákkal lehet rávenni őket arra, hogy jó eséllyel így tegyenek? . Íme, öt praktikus tanács ahhoz, miképp neveljük könyvszerető csemetévé gyermekünket.

• Nem lehet elég korán kezdeni! Van, aki már a hasában fejlődő gyereknek is hangosan mesél, ám ha ennyire korán nem is, a születés után már érdemes rendszeresen olvasni a gyereknek. A mindennapos olvasás így olyan szokássá válhat, mely mélyen beleszövődik a napirendbe, és minőségi együtt töltött időt jelent szülőnek-gyereknek egyaránt. Az olvasóvá nevelést ne halasszuk arra az időre, mikor majd a gyerek már olvasni tanul.

• A könyv legyen elérhető! Szó szerint. Vagyis ne kelljen segítséget kérni ahhoz, hogy megkaparintsa a gyerek. A könyvespolcok legyenek alacsonyak, és az sem baj, ha a lakás egyes részein kisebb kupacok várják, hogy valaki felkapjon közülük egy kötetet.

• Készítsünk olvasókuckót! Nem kell hozzá nagy átalakítás, elég csak egy nyugodt sarok, egy matrac vagy pár párna, színes textil, világítás és persze egy könyvespolc. De mégis más egy ilyen sarokba bevackolódni a kedvenc képeskönyvvel, mint egy asztal mellett ülve olvasni. Még jobb, ha a gyerek természetének megfelelően külvilágtól elvonulós, vagy ablakon át álmodozós az olvasósarok.

• Olvasson az egész család! A szakemberek szerint, ha a gyerek látja, hogy a szülei is olvasnak a maguk szórakoztatására, sokkal inkább hajlamosak később maguk is kézbe venni egy könyvet. A példamutatás vagy mintaadás itt is épp olyan erős jelentőséggel bír, mint a gyereknevelés sok más területén. Az is lehet a kikapcsolódás egyik formája, ha a szülő felolvas a gyerekeknek, és az is, ha mindenki az őt érdeklő könyvet lapozgatja-olvasgatja.



• Járjunk könyvtárba! A könyvtárak egészen különleges helyek, ahol semmivel össze nem téveszthető hangulat uralkodik. Sok könyvtárban egyébként külön gyerekeknek szóló programokkal várják a családokat, sőt, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi könyvtárában valami egészen fantasztikus gyermekrészleget alakítottak ki, ahol nemcsak az agyunk, de a szemünk is jóllakhat. A könyvtárlátogatással a gyerek arra is rájöhet, hogy számtalan olyan könyvet is megtalál ott, ami otthon nincs fenn a könyvespolcon. Ugyanakkor felelősségre is nevel, hiszen a kölcsönzésnek megvannak a maga sajátos szabályai.

Forrás:

http://www.babanet.hu/cikkek/neveljunk-olvaso-gyereket

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése